mzakerelerde-tkanklk-anlama-yeni-baharlara-ertelendi

Müzakerelerde Tıkanıklık: Anlaşma Yeni Baharlara Erteledi

Çevre ve İnsan Sağlığı Tehlikede

Plastik krizi giderek artıyor ve ekosistemin dengesini tehdit eden bir boyuta ulaşıyor. Yıllık plastik üretimi 450 milyon tonu aşarken, toplam üretilen plastik miktarı 12 milyar tonu geçti. Geri dönüştürülen plastik miktarı ise sadece yüzde 9’u. Bu durum, plastik atıklarının çevreye zarar vermesi ve insan sağlığını tehdit etmesiyle sonuçlanıyor.

Anlaşma Gecikti

Plastik krizine karşı çözüm olarak görülen Plastik Anlaşması’nın imzalanması için yapılan müzakereler, plastik endüstrisinin direnişiyle karşılaştı. Güney Kore’nin Busan kentinde gerçekleşen müzakereler, 2025 yılının başında imzalanması planlanıyordu. Ancak plastik üreten devletler ve şirketlerin karşı çıkmaları sonucu anlaşma yeni bir tarihe ertelendi. Plastik endüstrisinin önümüzdeki 20 yılda üretimi üç kat artırmayı planlaması, anlaşmanın önündeki en büyük engel olarak karşımıza çıkıyor.

Türkiye’nin Tavrı

Müzakerelerde sessiz kalan Türkiye, herhangi bir gruba katılmamak ve düşük profille müzakerelere katılmak tercihinde bulundu. Kıyıları tehdit altında olan Türkiye’nin, plastik kirliliği konusundaki duruşu merak konusu.

Yasal Yaptırımlar Geliyor

Birleşmiş Milletler üye devletleri, plastik kirliliğine karşı mücadele için yasal yaptırımları olan bir anlaşmanın hazırlanması konusunda fikir birliğine vardı. Plastik üretiminin de kapsanacağı bu anlaşma, plastik krizine karşı önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Plastik krizi giderek büyürken, anlaşma için yapılan müzakerelerde tıkanıklık yaşanması endişe yaratıyor. Plastik endüstrisinin hedefleri ve üretim planları, çevre ve insan sağlığı için ciddi tehditler oluşturuyor. Geleceğimizi korumak adına, plastik kirliliği konusunda alınacak tedbirlerin önemi her zamankinden daha büyük. Sizce plastik kriziyle mücadelede hangi adımlar atılmalıdır?