2025’te Etki Odaklı Şirketler Öne Çıkacak – Serra Titiz Mikado Danışmanlık Kurucu Direktörü
İş dünyasında etki odaklı düşünme anlayışı, toplumsal dönüşüm ve sürdürülebilirliğin bir gereği olarak gün geçtikçe önem kazanıyor. DÜNYA’nın sorularını yanıtlayan Mikado Danışmanlık Kurucu Direktörü Serra Titiz, 2025’te etki odaklı şirketlerin ön plana çıkacağına dikkat çekerek “Toplumsal yatırım programlarının gerçek bir ihtiyaca cevap vermesi, şirketin uzmanlık alanıyla ilişkilenmesi, kamu ve sivil toplum iş birliği içermesi, çalışan gönüllülüğünü dahil etmesi, ölçülebilir olması, sürdürülebilirliklerini ve kalkınma etkilerini yükseltecektir” dedi.
Sorumlu Özel Sektör ve Topluma Karşı Sorumlulukları
Şirketler topluma karşı öncelikle dürüst, şeffaf ve hesap verebilir olmakla sorumludur. Dolayısıyla etik iş yapma anlayışını benimsemeli ve yolsuzluk ve rüşvet engelleyici prosedürlerini devrede tutmalıdır. Şirketlerin çalışanlarının haklarını korumak, sağlıklı çalışma koşulları sunmak, adil ücret sağlamak, gelişimlerine katkıda bulunma sorumluluğu, iş yaptıkları yerel toplumun ihtiyaçlarını gözeterek onların ekonomik ve sosyal gelişimine katkıda bulunmaya uzanmalıdır.
Etki Odaklı Düşünmenin Önemi
Şirketlerin bir toplumun kalkınmasına etkileri büyüktür. Ekosistemi de mobilize etme güçlerinden hareketle operasyonlarını, topluma karşı olası olumlu ve olumsuz etkilerini düşünerek yönetmeliler. Sürdürülebilir kalkınma amaçlarına olan etkilerini iş planlarına, stratejilerine ve uzun vadeli hedeflerine entegre etmeliler. Her alınan kararın paydaşlar üzerindeki etkisi ve yaratabileceği riski hesaplamalılar.
Etki Odaklı Girişimcilik ve Geleceği
Etki odaklı girişimcilik geleceğin iş modeli olacak, dünya sorunlarına çözüm yaratmak girişimciliğin ana motivasyon kaynağı olacak. Bu nedenle eğitim müfredatlarına erken yaş itibarıyla aktif vatandaşlık ve toplumsal duyarlılık içerikleri tüm disiplinleri kesecek şekilde yerleştirilmeli, başarı hikayeleri ve iyi örnekler kamuoyuyla paylaşılmalı, kamu destekleri mobilize edilmeli ve bu tip girişimler için bürokratik engeller kaldırılmalı. Etki girişimciliğinin yaygınlaşması, eş zamanlı destek mekanizmalarının aktive edilmesiyle mümkün olabilir.