e-ticaret-hacmi-5-trilyon-tlye-ulamas-bekleniyor

E-ticaret Hacmi: 5 Trilyon TL’ye Ulaşması Bekleniyor

Yeni Teknolojilerle Büyüyen E-ticaret Sektörü

Pandeminin ardından, yapay zeka ve diğer yeni teknolojilerin hızla gelişmesiyle büyümesini sürdüren e-ticaret sektörü, 2025 sonunda, 5 trilyon TL’ye ulaşması bekleniyor. Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Ekmekçi, sektörün büyüme performansını rakamlarla açıkladı. Ekmekçi’ye göre, e-ticaret sektörü yıllık yüzde 40 büyümeyle 2027’ye kadar devam edecek. 2024 yılında 3.4 trilyon TL’lik bir büyüklüğe ulaşan sektörün, 2025 yılı sonunda 5 trilyon TL’lik ekonomik hacme erişmesi bekleniyor.

Devlet Destekleriyle E-ihracatta Büyüme

ETİD Başkan Yardımcısı Ekmekçi, devlet destekleri sayesinde e-ihracatın güçlü bir büyüme kaydettiğini vurguladı. Türkiye’de e-ticaret yapan işletme sayısının 2024 sonunda 600 bin olduğunu belirten Ekmekçi, 2024 yılında e-ihracattan 7 milyar dolar gelir elde edildiğini açıkladı. Özellikle Suudi Arabistan, Azerbaycan ve Rusya gibi pazarlarda ihracatta artış yaşandığını da ekledi.

Yabancı Yatırımcıların E-ticarete İlgisi

Ekmekçi, sektördeki yabancı yatırımcı ilgisinin arttığına dikkat çekerek, Türkiye’de e-ticaret yapan büyük firmaların yüzde 80’ini Çinli, Kazak ve BAE’li yatırımcıların oluşturduğunu belirtti. Türkiye’de e-ticaretin perakendenin yüzde 20’sine ulaştığını ifade eden Ekmekçi, sektörün hala yatırıma açık olduğunu vurguladı.

E-ticarette Stopajın Etkisi

E-ticaret kapsamında gerçekleştirilen mal satışı ve hizmet ifalarında yapılan ödemelerde yüzde 1 tevkifat oranının uygulandığını belirten Ekmekçi, bu durumun sektörde nasıl bir etki yaratacağını değerlendirdi. Yüzde 4 kar marjıyla çalışan sektörün yüzde 1 stopajla nasıl etkileneceğini açıklayan Ekmekçi, bu durumun esnafı ürün fiyatlarına nasıl yansıyacağını da ele aldı. Yabancı yatırımcıların vergisel belirsizliklerden çekindiğini ifade eden Ekmekçi, sektöre yönelik farklı vergisel düzenlemelerin yatırımcıları olumsuz etkileyebileceğini belirtti.

E-ticaret sektörünün hızla büyümesi ve gelecekteki potansiyeli, Türkiye ekonomisi için önemli bir lokomotif olmaya devam ediyor. Yatırımcılar ve işletmeler, sektördeki gelişmeleri yakından takip ederek, fırsatları en iyi şekilde değerlendirmelidir.