Küresel Piyasalar Dalgalı Başlangıç Yaptı
Küresel piyasalarda, yeni ABD yönetiminin gelecek dönemde izleyeceği ticari ve ekonomik politikalara ilişkin belirsizliklerin yanı sıra dünyanın önemli ekonomilerindeki durgunluk endişeleriyle karışık bir seyir öne çıkıyor. Gözler bu hafta ABD’de açıklanacak istihdam verileri ve Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantı tutanaklarına çevrildi. Büyük ekonomilerde verilerden alınan sinyaller enflasyon ve resesyon ikileminin yeniden fiyatlamalara yansımasına neden olurken, bu hafta ABD’de açıklanacak istihdam verilerinin ABD ekonomisi hakkında daha çok bilgi vermesi bekleniyor.
ABD Ekonomisi ve Fed’in Politikaları
ABD’de yeniden başkan seçilen Donald Trump’ın izleyeceği korumacı ticaret politikalarının enflasyonun güç kazanmasına neden olabileceği endişeleri varlığını korumayı sürdürüyor. Söz konusu ticaret politikalarının sonuçlarına ilişkin belirsizlikler Fed’in yol haritasındaki başlıca sorun olarak dikkati çekiyor. Fed’in yıl boyunca yalnızca iki faiz indirimine gideceği öngörülürken, çarşamba günü açıklanacak FOMC toplantı tutanaklarında Bankanın gelecek dönem politikalarına ilişkin ipuçları aranacak. Fed yetkililerinin açıklamaları da takip edilirken, cuma günü konuşan Richmond Fed Başkanı Tom Barkin, ülke ekonomisinin “iyi bir yerde” olduğunu, para politikası yaklaşımlarında sabırlı olabileceklerini belirtti.
Kurumsal Gelişmeler ve Borsa
Kurumsal tarafta ise ABD Başkanı Joe Biden’ın, ulusal güvenlik gerekçesiyle ABD’li çelik üreticisi US Steel’in Japonya’nın en büyük çelik üreticisi Nippon Steel’e satılmasını engellemek için harekete geçtiğini bildirmesi sonrasında US Steel’in hisseleri yüzde 6,5 değer kaybetti. ABD’li otomobil üreticileri Ford ile General Motors, 2019’dan bu yana en iyi yıllık ABD satışlarını bildirdi. Cuma günü satış rakamlarının açıklanması sonrasında Ford’un hisseleri yüzde 2’nin üzerinde, General Motors’un hisseleri de yüzde 1’e yakın yükseldi.
Asya ve Avrupa Borsaları
Asya borsalarında Güney Kore hariç negatif bir seyir öne çıkarken, Japonya ve Çin’in 10 yılık tahvil faizlerindeki hareketler dikkati çekiyor. Çin’in 10 yıllık tahvil faizi yüzde 1,6 seviyesinde seyretmeye devam ederken, ülkedeki ekonomik belirsizlikler tahvil talebinin yüksek kalmasında etkili oluyor. Avrupa borsalarında cuma günü satış ağırlıklı bir seyir öne çıkarken, haftanın ilk işlem gününde gözler Almanya’da açıklanacak enflasyon verilerine çevrildi. Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya’da açıklanacak aralık ayına ilişkin enflasyon verileri yakından takip ediliyor. Öte yandan, para piyasalarındaki fiyatlamalarda Avrupa Merkez Bankasının (ECB) 30 Ocak’ta açıklayacağı yılın ilk para politikası kararında 25 baz puan faiz indirimine gitmesine kesin gözüyle bakılıyor.
Yerel Borsa ve Döviz Piyasaları
Yurt içinde cuma günü alış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,14 değer kazancıyla 10.075,17 puandan tamamladı. Dolar/TL, cuma günü yüzde 0,1 artışla 35,3560’tan kapanırken, bugün bankalararası piyasanın açılışında önceki kapanışın hemen üzerinde 35,3590 seviyesinden işlem görüyor. Analistler, bugün yurt içinde reel efektif döviz kuru, yurt dışında ise Almanya’da enflasyon ve dünya genelinde hizmet sektörü PMI verileri başta olmak üzere yoğun veri gündeminin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 10.100 ve 10.200 puanın direnç, 10.000 ve 9.900 seviyelerinin destek konumunda olduğunu ifade etti.