Maliyet Yönetimi ve İnsan Kaynağı Önemi: Daha Etkili Stratejiler için İpuçları
Küresel belirsizlikler ve sektördeki değişimlerle birlikte, lojistik sektöründe 2025’te neler yaşanacak? Son zamanlarda Türkiye’de lojistik sektörünün önde gelen temsilcilerine yapılan bir araştırmada, sektörde maliyet yönetimi ve insan kaynağının önemi üzerine değerlendirmeler yapıldı. Boltas Yönetim Kurulu Başkanı Ulaş Çobanoğlu ve Akca Lojistik Genel Müdürü Enes Akça’nın görüşleriyle sektörde beklenen gelişmeleri yakından inceleyelim.
2025’te Lojistik Sektöründe Beklenen Sorunlar
2025 yılında lojistik sektöründe en önemli sorun başlıklarının ‘maliyet yönetimi’ ve ‘istihdam’ olacağı öngörülüyor. Özellikle maliyetlerdeki artışlar ve kâr marjlarının düşmesi, sektörde rekabet gücünü korumak açısından önemli bir meydan okuma olacak. Nitelikli insan kaynağına erişimin zorlaşması da ikinci büyük sorun olarak öne çıkıyor.
Enes Akça, maliyetlerin sıkı şekilde yönetilmesinin 2025’te büyük önem taşıyacağını vurgularken, sektördeki şirketlerin kendi maliyetlerini dikkatle kontrol etmeleri gerektiğini belirtiyor. İyi işlerin, iyi insanlarla mümkün olduğunu ifade eden Akça, sektörün nitelikli insan kaynağını genişletme ve kaliteyi artırma konusundaki çabaların kritik bir öncelik olduğunu dile getiriyor.
E-Ticaret ve Lojistik Sektörü
2025’te e-Ticaretin lojistik sektöründeki dönüşümdeki etkisi ne olacak? Türkiye’de e-Ticaret hacminin hızla arttığı bir dönemde, sektördeki büyümenin e-Ticaretin itici gücüyle devam etmesi bekleniyor. E-Ticaretin lojistik sektöründeki dönüştürücü gücü, özellikle müşteri sipariş hacmindeki artışlarla kendini gösteriyor.
Akca Lojistik, e-Ticaretin büyüme dalgasından faydalanarak müşteri sipariş hacmini ikiye katladı ve 2025 yılında da yoğun lojistik operasyonların devam edeceğini öngörüyor. Özellikle tüketimin sürekliliği, e-Ticaretin ve lojistik sektörünün birbirini destekleyici şekilde büyümesini sağlayacak.
Finansmana Erişim ve Beklentiler
2025’te finansmana erişimle ilgili beklentiler neler? Akca Lojistik Genel Müdürü Enes Akça, finansmana erişimin kolaylaşmasını beklediklerini belirtiyor. Faizlerin düşüş eğiliminde olması, ticari hareketliliği artırarak finansmana erişimi kolaylaştıracak önemli bir faktör olarak öne çıkıyor.
Özellikle faiz indirimi politikasının sürdürülmesi, ekonomik aktivitelerin canlanması açısından kritik bir rol oynayacak. 2025’te finansmana erişimin kolaylaşmasıyla birlikte ticaretteki hareketliliğin destekleneceği ve sektörün büyüme potansiyelinin artacağı öngörülüyor.