Merkez Bankası’nın Hükümete Gönderdiği Açık Mektup

Merkez Bankası, hükümete gönderdiği açık mektupta, önümüzdeki dönemde politika faizinin enflasyon gerçekleşmeleri, ana eğilimi, ve beklentileri göz önünde bulundurarak belirleneceğini belirtti. Mektupta, 1211 sayılı Merkez Bankası Kanunu’nun 42. maddesi uyarınca, enflasyon hedefine ulaşılamaması durumunda hükümete nedenlerini ve alınması gereken önlemleri yazılı olarak bildirme zorunluluğuna vurgu yapıldı.

2024 yılı enflasyonunun hedef etrafında belirlenen belirsizlik aralığının üzerinde gerçekleştiği ifade edilen mektupta, enflasyonun hedefe ulaşamamasının nedenleri ve alınması gereken önlemler detaylıca açıklandı. Mektupta, tüketici enflasyonunda geçmiş enflasyona endeksleme davranışının etkisinin öne çıktığı belirtildi.

Enflasyonun Sebepleri ve Etkileri

Mektupta yer alan ifadelerde, tüketici enflasyonuna en yüksek katkının hizmet fiyatlarından geldiği vurgulandı. Bazı hizmet sektörlerinde fiyat ayarlamalarının gerçekleşen enflasyona belli bir gecikmeyle yapıldığı belirtilirken, kira ve eğitim kalemlerinin öne çıktığı ifade edildi. Ayrıca, lokanta-otel, eğlence-kültür, ve paket tur gibi hizmet kalemlerinde enflasyonun daha ılımlı seyrettiği bilgisi paylaşıldı.

Mektupta enerji grubunda yaşanan baz etkisinin, enflasyonu olumsuz yönde etkilediği ve enerjinin bir önceki yıla göre en fazla artış gösteren harcama grubu olduğu belirtildi. Ayrıca, gıda ve emtia fiyatları, jeopolitik gelişmeler, ve küresel ekonomi ile ticaret politikalarına dair belirsizliklerin enflasyon üzerindeki riskleri canlı tuttuğu değerlendirmesi yapıldı.

Para Politikası ve Etkileri

Merkez Bankası’nın açık mektubunda, 2024 yılı boyunca belirlenen para politikası duruşunun aylık enflasyonun ana eğilimini düşürdüğü ve dezenflasyon sürecini desteklediği vurgulandı. 2025 yılı sonunda enflasyonun orta noktasının yüzde 24 olacağı öngörüsü paylaşılırken, enflasyon beklentilerinin iyileşme eğilimi gösterdiği ancak risklerin devam ettiği ifade edildi.

Mektupta, para ve maliye politikalarının eş güdümünün büyük önem taşıdığı belirtilerek, enflasyonla mücadelede yapısal reformların ve arz kapasitesini artıracak tedbirlerin önemine vurgu yapıldı. Ayrıca, Orta Vadeli Program (OVP, 2025-2027) ile kamu politikalarına dair varsayımların enflasyon tahminlerine yansıtıldığı bilgisi paylaşıldı.

Mektupta, “2025 yılında, maliye politikasının enflasyonla mücadelede destekleyici olacağı öngörülmektedir.” ifadesine yer verilerek, yapısal unsurların analiz edilmesi, politika önerileri geliştirilmesi, ve toplumsal farkındalık oluşturulması yönünde çalışmalara devam edileceği belirtildi. Enflasyon ve para politikasıyla ilgili detaylı bilgilerin yer aldığı “2025 Enflasyon Raporu-I” ve “2025 Para Politikası” metinlerinin de mektupla birlikte bilgi amaçlı sunulduğu vurgulandı.