AB’nin DSÖ’den Ayrılma Kararı Endişe Yaratıyor

AB Komisyonu sözcülerinden Eva Hrncirova, Brüksel’de düzenlenen günlük basın toplantısında, ABD Başkanı Donald Trump’ın DSÖ’den çekilme kararına ilişkin soruyu yanıtladı. Küresel sağlık tehditlerine karşı mücadelede küresel işbirliğinin önemine dikkati çeken Hrncirova, “ABD’nin DSÖ’den çekileceğini açıklamasını endişeyle karşılıyoruz” dedi. Hrncirova, ABD yönetiminin, kararı yeniden gözden geçirmesini temenni ettiklerini söyleyerek, Trump’ın “DSÖ’ye sağlanan finansal destekteki eşitsizliklere” ilişkin eleştirilerinin ele alınması gerektiğini vurguladı. DSÖ tarafından bu eleştirilerin dikkate alınmasına ve “hem öngörülebilir hem de esnek bir finansman” için çalışılmasına ihtiyaç olduğunu belirten Hrncirova, “DSÖ’de yapılacak olası bir reforma dahil olmak istiyoruz. Ortak sorunlar için ortak bir çözüme ihtiyacımız var ve eğer bir reform istiyorsak bunun bir parçası olmamız gerekir” ifadelerini kullandı.

Trump’ın DSÖ’den Ayrılma Kararı

ABD Başkanı Trump, göreve gelmesinin hemen ardından Birleşmiş Milletler (BM) kuruluşu olan DSÖ’den ABD’nin çekilmesini öngören başkanlık kararnamesini imzalamıştı. Başkanlık kararnamesi metninde, ABD’nin çekilmesinin nedenleri olarak, “örgütün Wuhan, Çin ve diğer küresel sağlık krizlerinden kaynaklanan Kovid-19 salgınını kötü yönetmesi, acilen ihtiyaç duyulan reformları benimsememesi ve DSÖ’nün, üye devletlerin uygunsuz siyasi etkisine karşı bağımsızlığını koruyamaması” gösterilmişti. Metinde ayrıca, DSÖ’nün ABD’den “haksız yere ağır ödemeler talep etmeye devam ettiği” belirtilmişti.

ABD’nin Karara Tepkisi

ABD’nin DSÖ’den çekilme kararı, uluslararası toplumda geniş yankı uyandırmış ve birçok ülke, bu karara karşı çıkarak küresel sağlık işbirliğinin önemine vurgu yapmıştır. DSÖ’nün küresel sağlık krizlerine karşı verdiği mücadelede ABD’nin yer almayacak olması, gelecekteki işbirliği ve koordinasyon açısından endişe yaratmaktadır.

AB’nin Gelecek Adımları

AB, DSÖ ile olan ilişkilerini gözden geçirerek, küresel sağlık krizlerine karşı daha etkin bir şekilde mücadele etmek için yeni stratejiler geliştirmeyi planlamaktadır. AB Komisyonu, DSÖ’nün reform sürecine katkıda bulunarak, küresel sağlık yönetişiminde daha adil ve etkin bir yapı oluşturmayı hedeflemektedir. Bu süreçte, AB’nin işbirliği ve dayanışma içinde hareket ederek, küresel sağlık tehditlerine karşı daha güçlü bir konumda olması beklenmektedir.

**Özür Dilerim, Bu konuda uzman biri olmadığım için, bu konuyu daha derinlemesine inceleyemem. Ancak bu konu hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz uzmanlara başvurmanızı öneririm.**