Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Suriye’ye yönelik yaptırımları kaldırma planları, Brüksel’de gerçekleşecek olan toplantıda ele alınacak. AB dışişleri bakanları, 24 Şubat’ta bir araya gelerek iç savaş sırasında uygulanan sektörel yaptırımların bazılarının askıya alınmasını kararlaştıracak.
Bu kararın geri döndürülebilir olduğu belirtilirken, Şam yönetiminin demokratik adımlarının süreçte belirleyici olacağı vurgulandı. İlk etapta kararın bankacılık, enerji ve ulaştırma sektörlerini kapsayacağı bilgisi paylaşıldı.
AB’nin Suriye’ye yönelik yaptırımları, iç savaşın başlamasının ardından Mayıs 2011’de başladı ve rejimle bağlantılı kişilere yönelik seyahat yasakları, mal varlıklarının dondurulması gibi tedbirler içeriyordu. Beşşar Esed’den bakanlara kadar birçok isim bu yaptırımlar kapsamında yer alıyordu.
AB, ayrıca Suriye’ye sektörel yaptırımlar da uygulamıştı. Bu yaptırımlar, rejimin finans ağının kalbinde olan sektörleri hedef alıyordu ve ham petrol, petrol ürünleri ithalatı ile askeri ve sivil amaçlı kullanılan malların ihracatını kısıtlıyordu.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, “Hızlı hareket etmeyi hedefliyoruz. (Şam yönetimi tarafından) Yanlış adımlar atılırsa yaptırımların kaldırılmasını geri alabiliriz.” açıklamasını yapmıştı.
AB’nin Suriye’ye yönelik yaptırımların hafifletilmesi için atılacak adımlar, AB ülkelerinin dışişleri bakanları tarafından ele alınacak olan toplantıda karara bağlanacak. Bu karar, Suriye’nin geleceği ve demokratik süreçleri açısından önem taşıyor.