Binance Türkiye Genel Müdürü Mücahit Dönmez: Tokenizasyonun Ülkemizdeki Önemi
“Bitcoin ETF’ler altın ETF’lerini geride bıraktı”
Binance Türkiye Genel Müdürü Mücahit Dönmez, 2024 yılının kripto varlık piyasaları için oldukça hareketli geçtiğini vurgulayarak konuşmasına başladı. Küresel gelişmelere dikkat çeken Dönmez, “Amerika’da Spot Bitcoin ve Ethereum ETF’lerinin onaylanması son derece önemli gelişmelerdi. Geçtiğimiz haftalarda Bitcoin ETF’leri, Altın ETF’lerini geride bıraktı. Altın, 5 bin yıllık bir geçmişe sahip köklü bir varlık ve Altın ETF’si de yeni bir kavram değil. Ancak Bitcoin ETF’lerinin, yalnızca bir yıl gibi kısa bir sürede bu başarıya ulaşması, gerçekten dikkat çekici bir gelişme.” ifadelerini kullandı.
Kurumsal Benimsenme Artıyor
Kurumsal yatırımcıların kripto varlıklara olan ilgisinin hızla arttığını belirten Dönmez, “MicroStrategy ve BlackRock gibi kuruluşlara ek olarak son dönemde başta Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere olmak üzere birçok ülkenin de kripto varlıklara ve özellikle Bitcoin’e ilgisinin artmaya başladığına ve rezervlerine almaya başlayarak somut adımlar da atmaya başladıklarına tanıklık ediyoruz. Bu gibi adımların zaman içerisinde bir domino etkisi yaratarak kurumsal adaptasyonu hızlı bir şekilde artıracağını düşünüyorum.” şeklinde konuştu.
Tokenizasyon Ülkemiz İçin Çok Büyük Fırsat
Sektöre yön veren son gelişmeleri değerlendiren Dönmez, Türkiye için de büyük fırsatlar olduğunu vurgulayarak “Tokenizasyon global ekonomide büyük bir devrim yaratma potansiyeline sahip ve blok zincirin en umut verici uygulamalarından biri olarak öne çıkıyor. Son dönemde yapılan araştırmalara göre, özel menkul kıymetleri de içeren tokenize edilmiş likit olmayan varlıkların toplam büyüklüğünün 2030 yılında en az 16 trilyon dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Bugünün rakamları göz önüne alındığında 5 senede yaklaşık 200 kata varan bir büyümeden bahsediyoruz.” dedi.
Düzenleyici Otoriterle İşbirliği Hayati Öneme Sahip
Türkiye’deki gelişmelere de değinen Dönmez, “Temmuz ayında Sermaye Piyasası Kanunu’nda yapılan değişiklik ile kripto varlık platformlarının çalışma esaslarını belirleyen yeni bir yasa çıkarılmış oldu. Ardından ikinci düzenlemeler de aşama aşama yayınlanmaya devam ediyor. Bu düzenlemelere uyum sağlamak zorunda olan bir ekosistem var. Lisans almak kolay bir süreç değil. Lisans aldığınız zaman devlet, sizi bu yetkiyi almaya layık bulduğunu belgelendirmiş oluyor. Lisans süreci sonrasında ise ciddi bir büyüme potansiyeli bulunuyor.” dedi.
Dönmez, Binance TR’nin 2025 hedeflerini şu şekilde özetledi: “Binance TR olarak, 2025 yılına iddialı hedeflerle giriyoruz. Global kripto sektörünün altın çağının kapısının aralandığını düşündüğümüz bu dönemde, her zaman olduğu gibi kullanıcılarımızı ön planda tutuyor, yasalarla tam uyum içinde yenilikçi çözümler ve avantajlar sunarak sektöre yön vermeye devam ediyoruz.”
Dönmez, kullanıcı güvenliği ve uyum konusuna ayrıca dikkat çekerek şunları belirtti: “Küresel pazar araştırma ve kamuoyu uzmanı İpsos’un anket sonuçları, ülkemizde kripto varlıklara yatırım yapanların %70’inin Binance TR’ye güvendiklerini göstererek, platformumuzun güvenilirliğini vurgulamıştır. Uyum ve güvenlik çalışmalarımızı devam ettirerek kullanıcı güvenliğini temin ediyoruz. Bu şekilde sektörümüze güven inşa ediyoruz.”