Bugün Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) üzerinden açıklanan verilere göre, Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksinin %0,89 değer kaybettiği 5 Şubat Çarşamba günü, toplamda 6 şirket, sermaye artırımı, kayıtlı sermaye tavanı artırımı, yönetim kurulu üyesi ataması, borçlanma aracı ihracı gibi sebeplerle Sermaye Piyasası Kurulu’na başvuruda bulundu.

Sasa Polyester Sanayi A.Ş. (SASA)

Günün ilk SPK başvurusunu yapan şirket Sasa Polyester Sanayi A.Ş. (SASA) oldu. Şirket, Yönetim Kurulu’nun aldığı karar doğrultusunda Esas Sözleşme’de değişiklikler yapılmasını ve Sermaye Piyasası Kurulu’na başvurulmasını kararlaştırdı. Bu değişiklikler arasında “Birleşme ve Bölünme” başlıklı 39. madde ve “Pay veya Pay Senetlerinin Devri” başlıklı 40. madde de yer alıyor. Sasa Polyester Sanayi A.Ş., 5 Şubat 2025 tarihinde Sermaye Piyasası Kurulu’na başvuruda bulundu.

Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. (YKBNK)

Günün ikinci SPK başvurusunu yapan şirket ise Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. (YKBNK) oldu. Şirket, yurtdışı borçlanma aracı ihraç limitine ilişkin gerekli başvurunun Sermaye Piyasası Kurulu’na yapıldığını duyurdu. Bu başvuru, 25 Aralık 2024 tarihinde alınan Yönetim Kurulu kararı doğrultusunda gerçekleştirildi.

Türk Hava Yolları A.O. (THYAO)

Türk Hava Yolları A.O. (THYAO), bugün Sermaye Piyasası Kurulu’na başvuru yapan üçüncü şirket oldu. Şirketin Yönetim Kurulu, Ortaklık kayıtlı sermaye tavanının 2025-2029 yılları için 10 milyar TL’ye yükseltilmesi kararını aldı ve bu doğrultuda Sermaye Piyasası Kurulu’na başvuruda bulundu. Önerilen değişiklikler, Sermaye Piyasası Kurulu ve Ticaret Bakanlığı’ndan gerekli onaylar alındıktan sonra hissedarların onayına sunulacak.

Pınar Süt Mamülleri Sanayi A.Ş. (PNSUT) ve Erbosan Erciyas Boru Sanayii ve Ticaret A.Ş. (ERBOS) şirketlerinin de bugün Sermaye Piyasası Kurulu’na başvuru yaptığı belirtildi. Sermaye Piyasası Kurulu tarafından onaylanan kayıtlı sermaye tavanının güncellenmesi ve şirket esas sözleşmelerinde değişiklik yapılması için başvuruldu.

Son olarak, GSD Holding A.Ş. (GSDHO) şirketi de 2025 yılında dolacak kayıtlı sermaye tavanının geçerlilik süresinin uzatılması ve kayıtlı sermaye tavanının artırılması amacıyla Sermaye Piyasası Kurulu’na başvurdu. Bu başvuru ile ilgili gerekli izinler alındıktan sonra değişiklikler, pay sahiplerinin onayına sunulacak.

Bu gelişmeler, şirketlerin finansal yapılarını güçlendirmek ve büyüme stratejilerini desteklemek adına atılan önemli adımlar olarak değerlendirilebilir. Sermaye Piyasası Kurulu’nun vereceği kararlar, şirketlerin gelecekteki faaliyetlerini şekillendirecek önemli bir role sahip olacak. Takipçiler, bu süreçleri yakından izleyerek finansal piyasalardaki gelişmelere yön verebilirler.