İstinaf Mahkemelerinde Dava Süreleri Kısalacak
Ferit PARLAK
Yabancı ve yerli yatırımcının, “yatırım ekosistemi” ile ilgili sorunları sıralarken, “Geciken adalet, adalet değildir” düsturuyla ilk sırada yer verdiği, “Dava süreleri kısalmalı” talebine yönelik adım Yargı Reformu Stratejisi ile atılıyor. İlgili 46 bin kişiden görüş alınarak hazırlanan Yargı Reformu Stratejisi’ne ocak ayında son şeklinin verilmesi ve şubat ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanması bekleniyor.
Adaletin Gecikmeden Tecellisi İçin Alınacak Tedbirler
İlk derece mahkemeleri, İstinaf ve Yargıtay’da (temyiz) adaletin gecikmeden tecellisi için alınması gereken tedbirlerden, hukuk ve idari yargılama süreçlerinin sadeleştirilmesine birçok düzenlemeyi içerecek Yargı Reformu Strateji’ne göre arabuluculuğun kapsamı ve yetkisi genişletilecek, “Yargıtay’a gitme olasılığı yüksek” davalarda ise İstinafa gidilmeden direkt Yargıtay aşamasına geçilebilecek.
Bilgi ve Belgelerin Hızlı Alınması İçin Kısıtlı Süre Belirlenecek
Yargıda uygulayıcılar olan ilk derece mahkemeleri, İstinaf ve Yargıtay (temyiz) olmak üzere tüm kademelerin, dava süreçlerinde, bakanlıklardan, kamu kurumlarından ve bilirkişilerden talep ettikleri bilgi ve belgelerin daha çabuk gelmesi için “kısıtlı süre” belirlenecek. Belirlenen sürede gelmeyen bilgi ve belge için, kamu kurumlarına ve bilirkişilere yaptırım uygulanacak “Yol haritası” niteliği taşıyacak Yargı Reformu Stratejisi’nde iyi işleyen, öngörülebilir, gecikmeyen, yargıya güveni artıracak, daha adil, bağımsız, tarafsız, güvenilir ve çağdaş bir yargı sistemi için yapılması gerekenler de sıralanacak.
Müfettiş Sayısı ve Denetim Artacak
Cumhuriyet başsavcılıklarında 6 milyon 125 bin, ilk derece mahkemelerinde 3 milyon 913 bin, İstinaf mahkemelerinde 1 milyon 351 bin, temyiz mahkemelerinde ise 518 bin olmak üzere, toplam 11 milyon 907 bin derdest dosya bulunuyor. Yeni Yargı Reformu Stratejisi kapsamında Teftiş Kurulu’ndaki müfettiş sayısı artırılarak daha güçlü bir denetim sağlanacak ve bu yolla adliyelerdeki çalışmaların verimi artırılacak.
Uzlaşma Yoluyla İş Yükü Azaltılacak
Yargının iş yükünü azaltmak için alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin kapsamı genişletilecek. Bu kapsamda uzlaştırma kurumuyla 1 Ocak 2017’den bugüne kadar 1 milyon 772 bin 845 dosyada uzlaşma sağlanmıştı. Hukuk yargılamalarında uygulanan alternatif uyuşmazlık yöntemi olan arabuluculuk müessesesi, 2013 yılında ihtiyari bir başvuru yolu olarak sisteme girmiş, ihtiyari ve zorunlu arabuluculukta 2013’ten bu yana toplamda 6 milyon 731 bin başvuru yapılmış, 4 milyon 209 bini anlaşmayla sonuçlanmıştı. Bu noktada başarı oranı yüzde 65’e ulaştı.
Bu gelişmelerle, Yargı Reformu Stratejisi’nin hayata geçirilmesiyle Türkiye’de adalet sisteminin daha hızlı, etkin ve güvenilir olması hedefleniyor. Yatırımcılar, hukukçular ve vatandaşlar, bu reformlarla daha adil bir yargı sistemi ve daha hızlı dava süreçleriyle karşılaşacaklar. Umarız bu adımlar, adaletin gecikmeden tesis edilmesine katkı sağlar.