kayt-d-ilemlere-74-milyar-lira-cezai-ilem

Kayıt Dışı İşlemlere 7,4 Milyar Lira Cezai İşlem

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, 2024 yılında gerçekleştirdiği saha denetimlerinde kayıt dışılığa sebep olabilecek unsurları inceleyerek önemli tespitlerde bulundu. Bu denetimler, KDV oran uyumsuzluğu, belge düzeni, ödemelerin kayıtlarla uyumu gibi konuları kapsadı.

Bu kapsamda, 1 milyon 125 bin 410 saha denetimi gerçekleştirilirken, yapılan incelemeler sonucunda 7,4 milyar lira ceza kesildi. Denetimlerde, kayıt dışı çalışan 32 bin 255 kişi tespit edilerek gerekli işlemler başlatıldı ve 10 milyar lira vergi tahakkuk ettirildi.

Kira Geliri Beyanı Arttı

Gelir İdaresi Başkanlığı, kira gelirlerine yönelik 2024 yılında gerçekleştirdiği çalışmada 425 bin konutta yoklama yaparak 376 bin yeni mükellefin beyanname vermesini sağladı. Bu sayede, beyanname veren mükellef sayısında yüzde 26’lık bir artış yaşandı. Ayrıca, 55 bin mükellefin geçmiş yıllara ait kira beyannamesi vermesi sağlanarak 3,1 milyar lira kira geliri beyan edildi.

Bandrollü Ürünlere Özel Takip Devam Ediyor

Tütün ve alkollü içkilerde 2007 yılında başlayan bandrol uygulamasıyla kaçak veya kayıt dışı ürünlerin tespiti kolaylaştı. Gelir İdaresi tarafından yapılan denetimlerde, 16 milyondan fazla sigara ve alkollü içki ile 600 milyon dal makaron incelenerek 2 milyon sigara ve alkollü içki ürünü ile 120 milyon dal makaronun kaçak olduğu tespit edildi.

İzaha Davet ve Gönüllü Uyum Süreçleri Başlatıldı

Nakdin yoğun kullanıldığı sektörlerde izaha davet ve gönüllü uyum süreçleri başlatıldı. Ayrıca, 25 farklı konuda vergi ziyaına neden olan mükellefler tespit edilerek 137 bin 25 mükellefe 132,5 milyar lira kayıt dışı hasılat için gönüllü uyum ve izaha davet çalışması başlatıldı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışılıkla mücadele kapsamında yaptıkları denetimlerin önemine vurgu yaparak, vergiye gönüllü uyumun gözetileceğini belirtti. Bu yıl da kayıt dışılıkla mücadele çalışmalarının artarak devam edeceğini ifade etti.