merkez-bankasndan-55-kurulua-idari-para-cezas-verildi-ekonomi-haberleri

Merkez Bankası’ndan 55 Kuruluşa İdari Para Cezası Verildi

Merkez Bankası, 2024 yılında ödeme ve elektronik para kuruluşlarının gözetim ve denetim sonuçları hakkında bir basın duyurusu yayınladı ve 55 kuruluşa idari para cezası verdi. Bankanın internet sitesinde yayımlanan duyuruya göre, TCMB, ödeme ve elektronik para kuruluşlarının güvenli, kesintisiz, etkin ve verimli bir şekilde işlemesini sağlamak amacıyla gözetim ve denetim faaliyetlerine 2024 yılında aktif bir şekilde devam etti.

Detaylar ve İdari Cezalar

2024 yılında yapılan düzenlemelerle sektöre yeni katılımlar desteklenirken, güvenli ve verimli işleyişi sağlamak üzere mevzuata uygunluk denetimleri sağlandı. TCMB, bu dönemde 8 şirkete ödeme ve elektronik para kuruluşları alanında faaliyet izni, 7 kuruluşa faaliyet genişletme onayı, 5 kuruluşa pay devir izni verdi. 1 faaliyet izni geçici olarak durdurulurken 1 faaliyet izni iptal edildi.

TCMB’nin basın duyurusuna göre, gözetim ve denetim faaliyetleri sonucunda 6493 sayılı Kanunun “Düzenleme ve Kararlara Uymamak” başlıklı 27’nci maddesi uyarınca 55 kuruluşa toplamda 160,3 milyon lira tutarında idari para cezası uygulandı. Ayrıca, izinsiz ödeme hizmeti faaliyetinden şüphelenilen kişi ve kuruluşlara yönelik 280’nin üzerinde teknik inceleme gerçekleştirilerek kanun kapsamındaki suçlar ile ilgili olarak Cumhuriyet Başsavcılıklarına yazılı başvuruda bulunuldu.

İlgili Bilgi Edinme Başvuruları

Gözetim ve denetim faaliyetleri kapsamında Banka, ödeme ve elektronik para kuruluşları, ödeme hizmetleri ve elektronik para ihracı ile ilgili olarak TCMB’ye yöneltilen 1224 adet bilgi edinme başvurusunu cevaplandırdı. TCMB, sektörün güçlendirilmesi ve tüketici haklarının korunmasını hedefleyen bu çalışmalarıyla ulusal ve uluslararası düzenlemelere ve standartlara uyum sağlamayı sürdürüyor.

Hedef: Güvenli Finansal Ekosistem ve Tüketici Hakları

Merkez Bankası, ödeme ve elektronik para kuruluşlarının güvenli bir finansal ekosistemde faaliyet göstermesini sağlamak üzere ulusal ve uluslararası düzenlemelere uyum gözetim ve denetim faaliyetlerini kararlılıkla sürdürüyor. Bu adımlarla sektörün güçlendirilmesi ve tüketici haklarının korunması hedefleniyor.

Bu gelişmeler, finansal sektördeki denetim ve uyum çalışmalarının önemini vurguluyor ve sektördeki oyuncuların sorumluluklarını hatırlatıyor. Güvenli ve şeffaf bir finansal sistem için tüm paydaşların iş birliği yapması gerektiği unutulmamalıdır.