OSB’lerde İstihdam Rekor Kırdı: 2 Milyon 700 Bin Kişi
Memiş Kütükcü’nün Açıklamaları
Türkiye’deki Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) artan istihdam, üretim ve ihracat hedeflerinde önemli bir rol oynuyor. OSB’lerin sayısı 408’e ulaşmış durumda. Afyonkarahisar, Ankara, Balıkesir, Çorum, Diyarbakır, Edirne, Gaziantep, Kahramanmaraş, Şırnak, Trabzon ve Uşak’ta 11 yeni organize sanayi bölgesi kuruldu.
Memiş Kütükcü, OSB’lerin 366’sının Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına, 42’sinin de Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı olduğunu belirtti. Toplam 408 OSB’nin 288’i şu anda işletme aşamasında bulunurken, 120’sinde kamulaştırma, planlama ve altyapı süreçleri devam ediyor. Son bir yılda 1000’e yakın yeni parsel üretime kazandırıldı ve 68 bin fabrika üretim yaptığı organize sanayi bölgeleri Türkiye’nin toplam sanayi üretiminin yüzde 45’ini gerçekleştiriyor.
İstihdam Rekoru
OSB’ler Türk sanayisinin lokomotifi haline gelmiş durumda. 2024 yılında ekonomik zorluklara rağmen OSB’lerde 75 bin yeni istihdam sağlandı. Böylece toplam istihdam sayısı 2 milyon 700 bin kişiyle Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı. Ülkedeki 1000 Büyük Sanayi Kuruluşunun 648’i organize sanayi bölgelerinde üretim yapmaya devam ediyor.
Yeşil OSB Belgesi
Bu yıl Yeşil OSB Belgesi uygulaması hayata geçirildi. TSE tarafından belirlenen 40 farklı kriteri eksiksiz yerine getiren 14 OSB, ‘Yeşil OSB Belgesi’ almaya hak kazandı. Konya OSB, ASO 2. ve 3. OSB, Gaziantep OSB, Nilüfer OSB, Başkent OSB, Bursa OSB, Makine İhtisas OSB, Düzce 2. OSB, Mersin Tarsus OSB, Demirtaş OSB, Gebze Güzeller OSB, Antalya OSB, Adana Hacı Sabancı OSB, Gebze Plastikçiler OSB bu belgeyi almaya hak kazanan OSB’ler arasında yer alıyor.