Siber Güvenlikte 1 Milyar Zararlı Erişim Engellendi
Türkiye’nin siber güvenlik alanında büyük bir başarı elde ettiği duyuruldu. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Siber Olaylara Müdahale Ekipleri (SOME) tarafından ocak ayında 1,5 milyon IP adresine yönelik toplam 1 milyar 98 milyon 721 bin 827 zararlı erişim isteğinin engellendiğini açıkladı. Bu rakamlar, siber tehditlere karşı alınan önlemlerin etkinliğini gösterirken, SOME ekiplerinin çalışmalarının kritik önemini bir kez daha vurguladı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesinde faaliyet gösteren Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi’nin (USOM) verilerini değerlendirdi. USOM’un, siber tehditleri önlemek amacıyla çalışmalarını aralıksız sürdürdüğünü belirten Bakan Uraloğlu, merkezin siber olaylara müdahale, ulusal güvenlik ve koordinasyonun sağlanması noktalarında kritik bir rol üstlendiğine dikkat çekti.
Uraloğlu, USOM’un Türkiye’nin siber güvenliğini sağlamak için alarm, uyarı ve duyurulara ilişkin faaliyetler yürüterek siber kapasite inşası, teknolojik tedbirler, tehdit istihbaratı ve kritik altyapıların korunmasına yönelik hizmetler sunduğunu belirtti. Bakan Uraloğlu, “USOM, yurt içi ve yurt dışı kaynaklı siber tehditleri önlemek amacıyla alarm, uyarı ve duyurulara ilişkin faaliyetler yürüterek siber kapasite inşası, teknolojik tedbirler, tehdit istihbaratı ve kritik altyapıların korunmasına yönelik hizmetleri ile Türkiye’nin siber güvenliğini sağlıyor” dedi.
USOM: Türkiye’nin Siber Sahasını Koruyor
Uraloğlu, USOM koordinasyonunda, kurumların ve kritik altyapı sektörlerinin korunmasına yönelik faaliyetler kapsamında SOME’nin 7 gün 24 saat görevinin başında olduğunu belirterek, “USOM bünyesinde 2 bin 324 SOME ekibi, 8 bin 9 uzman personel ile ülkemizin siber sahasını koruyoruz. Anlık olarak 17 milyon IP adresine tarama yapıyoruz ve bu taramalarla zafiyete ait riskleri proaktif şekilde tespit ediyoruz” diye konuştu. 2025 yılının ilk ayında yapılan taramalarda 1165, toplamda ise 78 bin 558 siber güvenlik açığını tespit ederek ilgili kurumları bilgilendirdiklerini belirtti.
USOM’un 2013’ten bu yana toplam 437 bin 27 zararlı yazılım ve siber saldırı bağlantısını tespit ettiğini ve bu bağlantılara erişimin engellediğini açıklayan Uraloğlu, “SOME tarafından, ülkemizdeki 1,5 milyon IP adresine 2025’in ilk ayında toplam 1 milyar 98 milyon 721 bin 827 erişim isteği engellendi” şeklinde konuştu.
Yerli ve Milli Yazılımların Önemi
Uraloğlu, yerli ve milli yazılımların siber olaylara müdahalede önemli katkı sağladığını vurguladı. “Avcı”, “Azad” ve “Kasırga” gibi tamamen iç kaynaklarla geliştirilen projelerle ulusal siber güvenlik alanında örnek teşkil edecek çalışmalara imza attıklarını belirten Uraloğlu, “İnternete açık kaynaklara ilişkin zafiyet taraması faaliyetlerini yürüttüğümüz Kasırga projemiz ile haftalık 131 taramayla 286 farklı portun ve 918 farklı zafiyet taramasını gerçekleştiriyoruz” açıklamasında bulundu.
Bakan Uraloğlu, USOM tarafından geliştirilen yapay zeka teknolojisi ile ocak ayında vatandaşları dolandırmaya yönelik oltalama saldırısı gerçekleştiren 991 alan adına erişim engeli getirildiğini ve 5 bin 869 oltalama saldırısının engellendiğini aktardı. Ayrıca, USOM tarafından 7 saat içinde Türkiye’deki 838 bin 112 kritik web sitesinin zafiyetlere karşı tarandığını da paylaştı.
Bu başarılar, Türkiye’nin siber güvenlik alanındaki ilerlemesini gösterirken, Bakan Uraloğlu ve USOM ekibinin siber tehditlere karşı kararlılıkla mücadele ettiğini ortaya koyuyor. Uraloğlu’nun ifadeleri, Türkiye’nin dijital altyapısının korunması ve siber güvenliğinin sağlanması için atılan adımların önemini vurguluyor.